Kafa sivilcesi neden çıkıyor?
Sivilce dediğimizde aklımıza ilk olarak yüz sivilceleri gelir. Saçlarla örtüldüğü için, kafa sivilcelerinin farkına ancak sivilceler büyüyüp kafamızı kaşırken ya da banyo yaparken parmaklarımıza değdiğinde varırız. Hatta bazen dikkatsizlikten ucunu bozduğumuzda verdiği acıyla ilk defa fark etmiş oluyoruz. Kafa sivilcesi çocuklardan yetişkin, kadınlardan erkeklere kadar hemen hemen herkeste görülen bir durumdur. Genelde pek önemsenmese de, çıkmasında vücudumuzun durumunu yansıtan önemli faktörler de olabilir.
Kafa sivilcesi neden çıkıyor? Onun sebepleri ve bakımıyla ilgili kısaca bilgi edinmeye çalışalım.
Sivilce nasıl oluşur?
Öncelikle, farkında olmadan deriyi tahriş ederek hasar vermemiz, stres, uykusuzluk ve hormonal bozukluklardan dolayı ortaya çıkan hücrelerin üretim fonkisyonunun düşmesiyle gözeneklerin turnover (devir) dengesi bozulur. Derinin turnover dengesi bozulduğunda gözeneklerde keratinler birikmeye başlar ve sonunda tıkanır. Tıkanan gözeneklerde cilt yüzeyine çıkması gereken sebumlar birikerek çıkıntı oluşturmaya başlar. Bu durumda, gözeneklerdeki akne bakterileri çoğalıp iltihap oluşturur ve sivilce ortaya çıkmış olur.
Kafa sivilcesinin oluşma sebepleri:
Genelde yüzümüzdeki sivilceler için çok üzülüp çıkmaması için elimizden geleni yaparken, belki göremediğimizden, kafamızda hiç sivilce çıkmazmış gibi aklımıza bile getirmeyiz. Oysa ki, kafa derisi yüz derisinin uzantısıdır ve yüz derisi kadar hassas olduğunu unutmamamız gerekir. Ayrıca, kafa derisindeki gözeneklerin sayısı yüze göre daha da yoğun olup, daha çok miktarda sebum salgılanacağından dolayı, sivilcenin yüze göre daha kolay oluşacağı düşünülüyor.
O zaman kafa sivilcesinin oluşumunu tetikleyen sebepler neler?
Öncelikle kafa derisinin yağlı olması, kafa sivilcesinin en önemli sebeplerinden biri olduğundan, özellikle dikkat etmek gerekir. Dikkatimizden kaçmaması için şunu da vurgulayalım ki, şampuan, saç kremi ve jöle gibi saç bakım ürünleri kalıntılarının gözenekleri tıkaması da kafa sivilcesine neden olabilir.
Bunların dışında uykusuzluk, stres, saçı aşırı sıcak su ile yıkamak, saç kurutma makinesini aşırı sıcak ayarda kullanmak, aşırı sıcak ve nemli hava koşulları, çevre kirliliği gibi faktörler de kafa sivilcesini tetikleyen sebeplerdir.
Kafa sivilcesi nasıl önlenir?
Kafa sivilcesini önlemek için saçı doğru şekilde yıkamak çok önemlidir. Saçı yıkarken aşağıda belirtilen noktalara özen gösterilmesi tavsiye edilir.
İlk önce, saç yıkama sıklığını kendi saçımızın yağlanma durumuna göre ayarlayıp, çok yağlı değilse saçımızı her gün şampuanlamamamız ve hatta kuru saçlarda 3 günde bir kere şampuanlamak bile yeterli olacaktır. Ayrıca, saçın sadece tellerini değil, kafa derisini de iyice ovalayıp, kirleri tertemiz çıkarmamız gerekir. Ama kafa derisini kaşımamaya ve güçlü ovalayıp hücrelere zarar vermemeye de dikkat etmemiz gerekir.
Aşırı sıcak suda saç yıkamak da, kafa sivilcesini önlemek açısından hafife alınmayacak nedenlerden biri olup, saç yıkamak için en uygun olan suyun sıcaklığı 38 ℃’dir. Ayrıca, şampuan, saç kremi gibi saç ürünlerin kalıntıların kalmaması için saçımızı yeterli durulamamaya özen göstermeliyiz. Şampuanı saça direk sürmeden avucumuzda köpürterek, saçı şampuan köpükleriyle yıkamak da tavsiye edilen yöntemlerden biridir.
Doğru olan saç yıkama yöntemlerinin dışında, kullandığımız şampuan da kafa sivilcesi için en önemli faktörlerden biridir. Yüksek miktarda yüzey aktif madde içeren güçlü temizleyici şampuanlar, kafa derisini kurutup, sebum salgılanmasını arttıracağı, derinin bariyer dengesini bozup, iltihaba neden olma ihtimali olduğu için, amino asit tipindeki yüzey aktif madde içeren amino asitli şampuanları kullanmak tavsiye edilir.
Yukarıdan bahsedilen sebeplerin dışında, uykusuzluk, stres, dengesiz beslenmek de kafa sivilcesinin nedenlerinden olup, yaşam alışkanlıklarımıza dikkat ederek, bu faktörlerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız.
Dr. Ablet Uygar